GG Werkmagazine
 
 
 
Diversiteit: 'Je brein wil niet discrimineren, maar doet het wel'

Iedereen wil het, lukken wil het nog niet altijd. In haar boek: Succes in Veelvoud (Diversiteit doe-het-zelf voor leiders die High Performance Teams willen bouwen) laat Esther Mollema zien waar de verborgen valkuilen zijn, en vooral hoe het wél succesvol kan. Succes in Veelvoud is de springplank naar meer diversiteit en echt betere bedrijfsresultaten.

Het tweede boek van Esther Mollema is gebaseerd op internationaal wetenschappelijk onderzoek, een test onder ruim vijfduizend Nederlandse managers en op meer dan tien jaar ervaring bij de vele profit en non-profit organisaties waarmee Esther heeft gewerkt.

"Zij vroegen mij mee te denken over diversiteitsuitdagingen als leeftijd, cultuurverschillen en persoonlijkheid. Iedere opdracht en samenwerking bracht me weer meer inzicht en ervaring. Het viel me op dat de kennis over diversiteit binnen organisaties steeds maar bij een heel klein clubje mensen zat, en dat juist dit moest veranderen. Een deel van de oplossing ligt in het begrijpen van hoe je brein andere mensen labelt en beoordeelt. Niet omdat je brein wil discrimineren, maar omdat je brein wel moet labelen en generaliseren om de miljoenen beslissingen per dag überhaupt te kunnen maken. Ik noem dat mindbugs."
 
In haar boek beschrijft Esther enkele veelvoorkomende mindbugs, zoals:
Mannen zijn betere leiders
Iemand die niet perfect Nederlands spreekt kan nooit echt expert zijn op een onderwerp
Vrouwen die kinderen hebben, zijn niet meer zo ambitieus
Mensen met een typisch niet-westerse naam zijn niet hoog opgeleid
Vrouwen met hoofddoeken stellen zich traditioneler op en zijn dus minder geschikt als leiders
Medewerkers ouder dan 55 jaar zijn uitgeblust, inflexibel en willen eigenlijk niet meer

"Dit boek heb ik voor managers geschreven die gewoon zelf aan de slag willen en concrete handvatten kunnen gebruiken om nu meters op het gebied van diversiteit te gaan maken. Ik wil ze helpen echt de beste mensen in hun teams te kiezen en ze een werkwijze laten zien om samen met hun medewerkers op een High Performance Organization (HPO) manier te gaan werken en te presteren. En als je nu denkt: 'Alles goed en wel, maar we gaan toch nog steeds wel de beste kiezen?' Dan raad ik je zeker aan dit boek te lezen. Want de beste kiezen is precies wat ik wil, maar dan ook écht de beste."
 
Enkele onderzoeksresultaten uit het boek
De operationele winst stijgt met 3,5 procent bij iedere 10 procent meer vrouwen in de hoogste bestuurslaag tot aan een gelijke verdeling man/vrouw (McKinsey, UK)
Volgens internationaal onderzoek hebben landen als Rusland, Letland en Indonesië respectievelijk 43, 41 en 41 procent vrouwen in hogere managementfuncties. Nederland bungelt bijna helemaal onder aan de wereldranglijst met minder dan 10 procent.
Onderzoek van McKinsey onder 1421 managers laat zien dat vrouwen ambitieuzer zijn dan mannen. 83 procent van de vrouwen wil graag doorgroeien naar een volgend niveau in hun loopbaan tegen 74 procent van de mannen.
94,6 procent van de 5163 managers geven in een onderzoek van Direction aan dat dat ze mannen en vrouwen als leiders even competent vinden.
Van alle 5163 managers (2780 vrouwelijke managers en 2383 mannen) heeft ruim 83 procent een onbewuste neiging te kiezen voor een man als leider. Slechts 17 procent heeft een onbewuste neiging te kiezen voor een vrouw als leider.

Over Esther Mollema
Esther Mollema is sinds eind 1999 oprichter en directeur van Direction, een trainings- en ontwikkelingsbureau voor programma's op het gebied van leiderschap en diversiteit. Een rode draad in haar werk is het koppelen van het wetenschappelijk onderzoek naar de praktische toepasbaarheid voor organisaties. Met die reden investeerde Esther met haar bedrijf in het onderzoek van André de Waal naar de succesfactoren van High Performance Organisaties. In 2007 werd daaruit het High Performance Organisatie (HPO) Center opgericht en is Esther partner. In deze functie begeleidt en adviseert zij organisaties met hun HPO verandertrajecten in binnen -en buitenland.

Sinds 2012 is Esther Mollema vanuit Direction gestart als de Nederlandse partner van het internationale initiatief Professional Boards Forum die vrouwen begeleidt naar raden van commissarissen.

Haar gedrevenheid voor meer diversiteit en betere organisaties heeft haar in Nederland definitief op de kaart gezet. Ze geeft al jaren veel bezochte en hoog gewaardeerde trainingen, lezingen en Masterclasses die door het publiek ervaren worden als bevlogen, vol humor en met een uitdagende energie zijn.Veel meer over motivatie vindt u op de
motivatie.startpagina.nl.
 


 

 
 
Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede werkgerelateerde:
Personeel
Burnout
Competentie
Conflicthantering
Integriteit
Management
Onderhandelen
Organisatie
Stress
Werkdruk
 
Informatie over opleiden vindt u hier:
Coaching
Intervisie
Supervisie
Teamcoaching
 
Voor de persoonlijke ontwikkeling zijn deze startpagina's interessant:
Assertiviteit
Leiderschap
Motivatie
Zelfvertrouwen
 
 

Boeken

Management
Personeelsbeleid
Organisatiekunde
Leiderschap
Pers. Effectiviteit
Marketing
Economie
 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster