Etiquette bij het eten.

Goede etiquette kan het gebruik van een maaltijd zeer veraangenamen. Ook als je wordt uitgenodigd om bij vrienden of een relatie thuis te eten of wanneer je dineert in een restaurant is het plezierig als je de etiquette kent.


Hieronder de belangrijkste regels.
 
• Mannen en vrouwen zitten om en om aan tafel.
• De dames nemen als eerste plaats aan tafel. De heren schuiven de stoelen aan van de dames.
• Het servet leg je in drie stroken gevouwen op je schoot. Na de maaltijd leg je hem op tafel links naast je bord.
• Het bestek gebruik je van buiten naar binnen. Voor elke gang is er nieuw bestek. Bijvoorbeeld; eerst een mes en vork voor het koude voorgerecht, dan een lepel voor de soep en vervolgens mes en vork voor het hoofdgerecht. De vork ligt links, het mes ligt rechts van het bord. Ook de lepel ligt rechts. Het bestek voor het dessert ligt boven het bord. Links boven het bord het kleinere boter en broodbordje.
• Als er brood en boter bij de maaltijd wordt geserveerd gebruik je het botermesje om de boter op je boter en broodbordje te doen. Breek het brood met je handen. Besmeer steeds een klein stukje brood met je eigen bestek.
• Begin pas met de maaltijd als de gastheer of de gastvrouw daartoe het teken geeft.
• Schep zelf niet als eerste op, maar reik de schalen aan een van je tafelgenoten aan. Schalen met handvatten, met het handvat naar de ander toegekeerd.
• Als je ergens niet bij kunt, rek dan niet over de tafel maar vraag of iemand het aan wil reiken.
• Breng het eten met je vork (lepel in geval van soep) omhoog naar je mond en buig niet je hoofd naar de vork of lepel.
• Praat niet met volle mond.
• Houd je wijnglas vast aan de steel. Veeg je mond af aan het servet voordat je en slok van je wijn of water drinkt.
• Gebruik pas zout of specerijen nadat je het gerecht geproefd hebt.
• Als je het eten even onderbreekt leg dan het bestek kruiselings op het bord. De vork met de tanden naar beneden.
• Leg als je klaar bent je bestek diagonaal (van links boven naar rechtsonder) op het bord. Het mes aan de buitenkant, de vork aan de binnenkant.

Als je deze etiquetteregels hanteert zul je als een plezierige tafelgenoot worden ervaren en zul je jezelf ontspannen en op je gemak voelen. 
Het is al met al zeer de moeite waard je eens in de etiquette te verdiepen. Goede boeken over etiquette vind je hier

Meer informatie
Veel meer over etiquette vindt je op de etiquette.startpagina.nl





 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster