Steeds meer vrolijke noten in muziekstad Leipzig


Johann Sebastian Bach werkte ruim 25 jaar in Leipzig. In die periode schreef hij onder andere de wereldberoemde Mattheüs Passion. In het Bach museum is van alles te weten te komen over zijn leven en werk. De componist overleed in de stad en ligt begraven in de Thomaskerk in het stadscentrum. Jaarlijks eert de stad de componist met een groot Bach festival;  Bachfest Leipzig


Maar Leipzig heeft meer dan Bach. Andere componisten met tastbare sporen zijn Felix Mendellssohn Bartholdy (die in 1843 in Leipzig het eerste conservatorium van Duitsland  oprichtte) en Robert Schumann. Deze laatste componist kwam uit het Saksische stadje Zwickau, maar woonde en werkte lange tijd in Leipzig. Hij was een trouwe gast van het koffiehuis ‘Zum Arabische Coffe Baum’ (een plek waar de culturele elite kwam en nog steeds komt). Robert Schumann werd ruim 200 jaar geleden geboren.

Notensporen ontdekken te voet of per fiets
Met het Bachmuseum, het Mendelssohnhuis, de Thomaskerk, de Nikolaikerk, het Schumannhuis en de Edvard-Grieg-ontmoetingsplaats beschikt Leipzig over talrijke authentieke plaatsen waar beroemde componisten actief waren. Een van de grootste verzamelingen historische muziekinstrumenten ter wereld wordt bewaard in het Muziekinstrumentenmuseum. Tot de vele rariteiten van de tentoonstelling behoort onder andere de oudste origineel behouden fortepiano ter wereld van Bartolomeo Cristofori (1726).

Onder de naam ‘notensporen’ ontwikkelt Leipzig twee grote wandel- en fietsroutes die alle muzikale bezienswaardigheden in de stad aaneensluiten. Het notenspoor per fiets komt ook door de buitenwijken en omvat, onder andere, ook het Schillerhuis en het Mahlerhuis.
Meer informatie:
www.notenspur-leipzig.de

Nederlanders op derde plaats
De laatste jaren weten steeds meer Nederlandse bezoekers de weg naar Leipzig te vinden. Het afgelopen jaar waren landgenoten verantwoordelijk voor 22.742 overnachtingen. Daarmee waren Nederlanders de op twee na grootste groep buitenlandse bezoekers (na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië).

Hotels in Leipzig
In Leipzig kunt u kiezen uit vele hotels van verschillende kwaliteit en comfort. Een goede selectie vindt u
hier

Veel meer over Leipzig vindt u op de leipzig.startpagina.nl
Meer over Saksen vindt u op: saksen.startpagina.nl
Over Dresden vindt u veel informatie op: dresden.startpagina.nl
 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster