Washington DC

Washington D.C., een geliefde reisbestemming, is de hoofdstad van de Verenigde Staten. De stad is genoemd naar de eerste president van de VS, George Washington, en ligt aan de rivier Potomac.
De stad ligt niet in de staat Washington, wat veel mensen denken, maar in een speciale federaal district "District of Columbia". De toevoeging D.C. duidt daar op.

Washington D.C. is niet altijd de hoofdstad geweest. Gedurende de onafhankelijkheidsstrijd was dat Philadelphia. Na de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog en de totstandkoming van de Amerikaanse republiek, wilde men een hoofdstad die niet onderworpen zou zijn aan een van de staten, maar een die onafhankelijk was. Gekozen werd voor een nieuw federaal District, een stuk land van 10 vierkante mijl, dat onder directe controle van het Congres kwam te vallen. Daar werd de nieuwe hoofdstad aangelegd. George Washington koos de precieze ligging, een paar mijl van zijn huis "Mount Vernon".


Het Witte Huis

De stad
Een van de eerste nieuwe gebouwen in de ‘Federal City’ was het Witte Huis, waarvan de eerste steen gelegd werd in oktober 1792. De bouwwerkzaamheden van het Capitool begonnen op 18 september 1793.
De locatie van de stad, gelegen aan het bevaarbare gedeelte van de Potomac bleek tijdens de Oorlog van 1812 een flinke handicap te zijn toen Britse troepen de rivier opkwamen en Washington binnenvielen. Op 24 augustus 1814 werden grote delen van de stad door de Britse troepen in brand gestoken. Het Witte Huis, het Capitool en diverse andere overheidsgebouwen werden hierdoor goeddeels verwoest. De herstelwerkzaamheden begonnen in 1815 en duurden 15 jaar.


Het Capitool

De regering
Het Witte Huis (The White House) is het werkterrein en de ambtswoning van de zittende president van de Verenigde Staten. Het Capitool is de zetel van de volksvertegenwoordiging van de Verenigde Staten, de wetgevende macht.
In het Capitool zetelen zowel de Amerikaanse Senaat (vertegenwoordiging van twee senatoren per staat) als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (evenredige vertegenwoordiging naar grootte van de staat), tezamen het Congres genoemd.

Stemrecht
Het District of Columbia, en dus ook de stad Washington, is geen onderdeel van een staat en heeft daardoor zelf geen stemgerechtigde vertegenwoordiging in het Amerikaanse Congres. Hiertegen wordt al lang geprotesteerd. In fasen hebben de inwoners het recht gekregen een burgemeester en stadsbestuur te kiezen, maar hun beslissingen blijven altijd onderhevig aan een veto van het Congres. Verder is het nog niet gekomen.

Veel meer over Washington DC vindt je op de washington.startpagina.nl.


 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster