Hoeveel seconden zitten er in een jaar? Dit is een vraag die vast wel eens in je op is gekomen. Dit is namelijk iets wat vroeger nog niet helemaal zeker was. Het is geen simpel rekensommetje die je snel maakt. Ook weet niet iedereen hoeveel seconden er eigenlijk in een week zitten. En hoe zit dat eigenlijk met het aantal seconden in een dag? Dit zijn sommetjes die iets makkelijker te berekenen zijn. Hoogstwaarschijnlijk heb je dit binnen no time uitgerekend. Juist daarom zal er in dit blog de focus gelegd worden op hoeveel seconden er in een jaar zitten.
Er is namelijk niet voor niets discussie geweest over hoeveel seconden er nou exact in een jaar zitten. Ben jij hier nou benieuwd naar? Aarzel dan niet om verder te lezen. Je zult er snel genoeg achter komen hoeveel seconden er nu eigenlijk écht in een jaar zitten.
Wat is een seconde?
Het is natuurlijk wel belangrijk om eerst te weten wat een seconde eigenlijk is. De kans is groot dat je dit wel weet, maar het kan soms lastig zijn om uit te leggen. Dat is precies waarom ik het voor jou ga doen. Want wat is het precies? In principe is een seconde niets meer dan een basiseenheid van tijd. Het is echter niet de allerkleinste basiseenheid. En wat is een basiseenheid dan precies? Dat is een eenheid die op zijn eigen voorwaarden is gedefinieerd. Andere eenheden zijn hier in feite op gebaseerd. Maar wat zegt dit over de seconde? Dat is heel simpel. Dit zegt namelijk dat minuten, uren, nanoseconden etcetera allemaal op seconden zijn gebaseerd. Je wordt dus continu teruggebracht naar de basiseenheid.
Waar komt de telling van seconde dan vandaan?
Als je kijkt naar de historie, kun je zeggen dat een seconde gebaseerd is op de rotatiecyclus van de aarde. Een seconde was destijds 1/86.400 van de gemiddelde zonnedag was. Tegenwoordig weten we een stuk meer over de rotatie van de aarde en de snelheden. Daarom pakken we dit nu anders aan. De methode die we nu gebruiken om de seconde ergens op te baseren is de stralingscycli van een cesium-133-atoom. Dit is niets meer dan een atoomklok.
Niet ieder jaar heeft dezelfde lengte. Dat weet je misschien wel, als je bekend bent met schrikkeljaren. Een schrikkeljaar geeft automatisch dus aan dat er ook schrikkelseconden bestaan. Aangezien deze lengte verschilt, worden er schrikkelseconden toegevoegd. Hierdoor kunnen we op een logische manier de tijd bijhouden. Eigenlijk is het belangrijkste hierbij is dat tijd consistent blijft. We hebben schrikkelseconden nodig om te weten hoe laat we leven is en om erachter te komen welke dag het is.
Maar hoeveel seconden in een jaar?
Om te beantwoorden hoeveel seconden er in een jaar zitten, is de tijdseenheid van een jaar belangrijk. Er zijn wereldwijd verschillende chemici en geologen die al jarenlang aan het sparren zijn over hoeveel seconden er in een jaar zitten. Toch denken ze er nu achter te zijn wat excact de definitie is van de tijdseenheid jaar. Hier is uitgekomen dat een jaar 31.556.925,445 seconden is. Dit is dus waar je vanuit kunt gaan, maar wie weet verandert dit getal door nieuwe onderzoeken!