Door het vervangen van je voordeur kan je zowel de veiligheid als de uitstraling van je woning verbeteren. Maar waar moet je op letten als je een voordeur gaat vervangen. De meeste mensen doen dit niet of slechts een enkele keer in hun gehele leven. Wij hebben de antwoorden voor je. Lees door en je weet het ook.

Het materiaal van de voordeur

De meest voorkomende materialen zijn hout, staal en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen:

  • Hout: Geeft een klassieke en warme uitstraling aan je voordeur, maar vereist regelmatig onderhoud om het hout in goede conditie te houden.
  • Staal: Zeer duurzaam en biedt uitstekende beveiliging, maar staal kan gevoelig zijn voor roest als het niet goed onderhouden wordt.
  • Aluminium: Weerbestendig, onderhoudsarm en kan eruitzien als hout, maar is vaak duurder.

Isolatie

Een goed geïsoleerde voordeur kan aanzienlijk bijdragen aan de energie-efficiëntie van je huis. Let op de R-waarde van de deur, die aangeeft hoe goed de deur isoleert. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie. Kies deuren met isolerende kernmaterialen en zorg ervoor dat de deur goed aansluit op het kozijn om tocht te voorkomen. 

Met name aluminium voordeuren zijn isolerend. Bovendien laten ze nauwelijks tocht en kou door, omdat ze niet werken (krimpen en uitzetten). Houten voordeur hebben dat voordeel niet, waardoor ze voor een minder comfortabel klimaat in huis zorgen.

Veiligheid

De veiligheid van je voordeur is een belangrijke punt om aandacht aan te besteden. Kies een deur met een stevig slotmechanisme, zoals een meerpuntssluiting. Dit is een systeem dat de deur op meerdere plaatsen vergrendelt. Kijk dus welke merken hun deuren met goede sloten uitrusten of koop extra sloten om de deur beter te beveiligen.

Goed om te weten: aluminium voordeuren van Hörmann hebben in de meeste gevallen standaard goede sloten. Het is dus zeker de moeite waard om de voordeuren van dit merk in je overwegingen mee te nemen.

Stijl en design

Je voordeur is een belangrijk visueel element van je huis. Kies een stijl die past bij de architectuur van je woning en je persoonlijke smaak. Of je nu gaat voor een moderne, klassieke of rustieke uitstraling, er zijn talloze opties beschikbaar. 

Denk ook aan de kleur van de deur; een gedurfde kleur kan een statement maken, terwijl een neutrale tint een tijdloze keuze is en meer mensen zal aanspreken als je in de toekomst je woning wilt verkopen.

Onderhoud

Houten deuren moeten periodiek geschuurd en geverfd worden om ze tegen de weerselementen te beschermen, terwijl aluminium deuren onderhoudsarm zijn. Kies een deur die past bij de hoeveelheid onderhoud die je bereid bent uit te voeren. Al kan je er natuurlijk voor kiezen om het onderhoud uit te besteden.

Je voordeur zelf vervangen of laten vervangen?

Het zelf vervangen van een voordeur vereist de nodige vakkennis. Bovendien moet je ook de oude deur zelf afvoeren. Daarnaast is het zo dat als naast de voordeur ook het deurkozijn vervangen moet worden, het te specialistisch werk is om de voordeur zelf te vervangen. 

Samengevat kan je dus prima een voordeur plaatsen als je alleen het deurblad hoeft te vervangen. In alle andere situaties is een voordeur laten vervangen de beste optie.

0 Shares:
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Wat is het verschil?
Read More

Wat is het verschil?

Industriële overheaddeuren versus overheaddeuren: Overheaddeuren zijn er in verschillende varianten en worden gebruikt in zowel industriële als residentiële…
Read More

Supervisie

Afgelopen zomer was ik in Duitsland vlakbij de rivier de neckar. Hier gingen we in de buurt kayakken…