Een verstopt toilet is het laatste waar je op zit te wachten, zeker als de nood hoog is! Gelukkig zijn er al vroeg signalen te herkennen waarmee je een volledige verstopping kunt voorkomen. In dit blog lees je hoe je merkt dat je toilet verstopt raakt en wat je kunt doen om dit probleem te voorkomen of op te lossen

De eerste signalen van een beginnende verstopping

Vaak merk je pas dat je toilet verstopt is wanneer het water niet meer wegloopt, maar er zijn subtiele tekenen die al eerder kunnen wijzen op een probleem:

  • Langzaam leeglopende toiletpot: loopt het water na het doortrekken langzamer weg dan normaal? Dit kan een indicatie zijn van een gedeeltelijke verstopping.
  • Opborrelend water: als het water in de pot borrelt of omhoog komt bij het doorspoelen, kan dit duiden op een beginnende blokkade.
  • Gorgelende geluiden: hoor je vreemde, gorgelende geluiden uit de afvoer, dan kan er ergens in het systeem een verstopping ontstaan.
  • Ongebruikelijke geuren: onaangename geuren uit het toilet kunnen wijzen op een blokkade in de afvoer.
  • Rioolvliegjes: zie je regelmatig kleine vliegjes in de buurt van je toilet? Dit kan een teken zijn van een verstopping of een lekkage.

Wat kun je zelf doen om een verstopping te verhelpen?

Ontstop je wc met deze tips van de expert:

1. Ontdek de oorzaak

Eerst moet je achterhalen wat de verstopping veroorzaakt. Vaak ligt het probleem bij overtollig toiletpapier, vet of producten – zoals maandverband – die niet in het toilet horen. Als je een septic tank hebt, kan deze vol zijn en moet je die laten legen.

2. Los het zelf op

Is de verstopping waarschijnlijk veroorzaakt door vet, olie of andere viezigheid? Vermijd chemische ontstoppingsmiddelen en gebruik geen plopper, omdat deze je riolering kunnen beschadigen. Probeer in plaats daarvan eerst een eenvoudige oplossing met soda en azijn. Giet een pak soda en een halve fles azijn in het toilet, laat het een paar minuten inwerken, roer voorzichtig met een toiletborstel en giet na tien minuten drie liter heet water erbij. Laat dit mengsel een nacht inwerken en spoel de volgende ochtend door.

3. Schakel een professional in

Als de soda en azijn niet helpen, is het verstandig om een professionele ontstopper in te schakelen. Een expert beschikt over de juiste apparatuur en kennis om de verstopping effectief te verwijderen en kan je bovendien adviseren over het voorkomen van toekomstige verstoppingen.

Voorkom toekomstige verstoppingen

Nu je weet hoe je een verstopping herkent en verhelpt, is het belangrijk om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Spoel alleen toiletpapier door en vermijd vet, maandverband en andere niet-toiletartikelen. Door zorgvuldig om te gaan met je toilet, voorkom je veel problemen en blijft je toilet in goede staat.

Zit je toilet, doucheputje of een gootsteen verstopt en niets helpt? Neem dan contact op met een professionele ontstopper. Zo’n ontstopper kan jouw problemen verhelpen, zonder dat er schade aan je riolering ontstaat.

0 Shares:
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like