De tijd van de examens komt steeds dichterbij. Voor de een is dat iets om naar uit te kijken, een ander maakt zich toch wel een beetje druk. Hoe pak je de voorbereiding voor het eindexamen nu precies aan? Een goede voorbereiding kan al veel stress wegnemen, dus gun jezelf dit voordeel en begin vast met een examen oefenen.

Heb vertrouwen in jezelf

Als je je over allerlei dingen druk maakt, kun je je niet goed concentreren. Dus probeer met een positieve instelling te beginnen aan het examen oefenen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de keren dat je een bepaalde overwinning hebt gehaald tijdens een sportwedstrijd. Of een goed cijfer bij een schoolopdracht. Dit helpt om het vertrouwen te vergroten dat je ook dit examen kunt halen.

Geef ritme aan je leven

In de periode voor het examen is het belangrijk dat je goed uitgerust bent. De verleiding is misschien groot tijdens het examen oefenen om ‘s avonds laat door te gaan. Maar het is beter om op tijd te gaan slapen en tijdig op te staan. Zo went je lichaam aan een ritme en ben je beter uitgerust. Stel een schema op waarin je niet alleen bepaalt op welke tijden je welk examen gaat oefenen. Las hier ook voldoende rustmomenten in, om wat te eten of om even helemaal te ontspannen. Op deze manier kun je je tijdens het examen oefenen langer concentreren. 

Maak duidelijke samenvattingen

Overzicht houden is belangrijk tijdens het examen oefenen. Maak daarom samenvattingen van de lesstof die je moet leren. Hierdoor heb je duidelijk in beeld waar het examen over gaat. Daarnaast onthoud je tijdens het maken van de samenvattingen beter wat belangrijk is. Je komt er op deze manier ook achter of je wel begrijpt waar het over gaat. Zo zie je direct welke onderdelen nog extra aandacht nodig hebben en welke delen van de lesstof je al goed beheerst.

Oefen met oude examens

De manier van vragen stellen kan tijdens een examen anders zijn dan je gewend bent. Om niet voor verrassingen te staan, maak je tijdens het examen oefenen gebruik van oude examens. Je weet dan ook wat voor niveau je kunt verwachten op een examen. Je krijgt bovendien inzicht in de manier waarop de antwoorden beoordeeld worden. Door het oefenen met oude examens heb je ook een idee of je de stof tot dat moment voldoende beheerst om het examen goed te kunnen maken. Kies dus bij voorkeur voor een examen van vorig jaar, dat waarschijnlijk het meest aansluit bij de onderwerpen van dit jaar. 

Houd de rust onder het examen

Een andere reden om een examen te oefenen is om te wennen aan de tijdsdruk. Je mag maar een bepaalde tijd over een examen doen. Dit is bijvoorbeeld drie uur. Door een oud examen te oefenen, weet je of je een volledig examen binnen de gestelde tijd kan maken. Bovendien wen je er op deze manier aan om je, gedurende het hele examen, goed te concentreren. Wil je zeker weten dat je tijdens het oefenen binnen de tijd blijft? Zet dan een timer en controleer als je klaar bent met het examen oefenen hoeveel tijd je nog over hebt. 

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Read More

Supervisie

Afgelopen zomer was ik in Duitsland vlakbij de rivier de neckar. Hier gingen we in de buurt kayakken…