In vergelijking met bijvoorbeeld een klassieker als eikenhout, komt mangohout nog maar net om de hoek kijken. Toch heeft deze houtsoort al verschillende harten veroverd, mede door de aangename prijs, de warme uitstraling en het duurzame karakter. Zo staat er bijvoorbeeld al in menig huis een ronde eettafel van mangohout of een van de andere meubels te pronken. Maar waar er online van alles te vinden is over eikenhout, is de informatie rondom mangohout soms nog wat summier. Daarom beantwoorden we in dit blog de meest gestelde vragen over mangohout.

Kun je mangohouten meubels ook buiten neerzetten?

Het is af te raden om mangohouten meubels buiten in bijvoorbeeld je tuin te plaatsen, tenzij je ze voorziet van de juiste behandeling. Een waterafstotende nanocoating, die voorkomt dat het water in het hout trekt, kan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Toch raden wij aan om buiten voor andere houtsoorten te kiezen, zoals douglas of steigerhout.

Is mangohout bestand tegen water?

Mangohout kan redelijk tegen water, maar zoals bij elke houtsoort wordt ook mangohout niet blij van te veel water. Wees dus voorzichtig. Als er een keer een glas drinken omvalt, zul je hier geen blijvende sporen door houden, mits je het direct verwijdert met een droge doek. Maak je het niet direct droog, dan bestaat er een kans dat er blijvende kringen op het meubel ontstaan.

Kun je mangohout verven?

Wanneer je mangohout licht opschuurt en daarna goed ontvet is het mogelijk om het hout te verven met een beits. Om spijt achteraf te voorkomen, is het slim om de beits eerst op een deel van het meubel aan te brengen waar niemand het ziet. Denk bijvoorbeeld aan de achterkant of onderkant van het meubel. Op die manier kun je zien hoe de beits uitpakt op het mangohout en of het de manier is die je voor ogen had.

Is mangohout stevig en krasbestendig?

Mangohout behoort tot de hardhoutsoorten en is dus super stevig. Daarnaast wordt ieder meubel in de fabriek met beits en bijenwas behandeld waardoor het – in ieder geval de eerste jaren – beschermd is tegen slijtage, vuil en kringen. Natuurlijk geldt zoals bij ieder meubel: ga er met zorg mee om. Vervaagt de beschermende laag na intensief gebruik? Dan behandel je het meubel heel eenvoudig zelf met een nieuwe laag beits of bijenwas, zodat het meubel weer jaren meegaat.

Kan mangohout gaan werken?

Hout is een natuurproduct, zo ook mangohout. Het kan dus gaan werken wanneer de omstandigheden in de omgeving van het meubel, zoals de temperatuur of luchtvochtigheid veranderen. Daarom is het aan te raden om een hygrometer in huis te plaatsen en het meubel niet in direct zonlicht te zetten. Dat laatste is sowieso slim om bijvoorbeeld verkleuring te voorkomen. Mocht het meubel in de loop der tijd toch bleker gaan zien, dan maak je dat weer levendig door een nieuwe laag bijenwas. Begint het (alweer) te kriebelen om een mangohouten meubel te kopen? Online vind je een ruim aanbod, waaronder bijvoorbeeld een eettafel ovaal van mangohout, en nog veel meer. Neem een kijkje en verrijk je huis binnenkort met (nog) een prachtexemplaar.

 

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Read More

Intervisie

Het loopt weer richting het einde van het jaar en de zogenaamde winterbloemen komen weer opbloeien. Dit zorgt…