Elk jaar op 5 mei vieren wij in Nederland bevrijdingsdag, de dag dat we bevrijd zijn van de Duitse bezettingen. Deze dag is altijd een groot feest met meerdere activiteiten door het land heen, want we zijn blij met de manier hoe we nu kunnen leven in vrijheid met elkaar. Zo zijn er meerdere momenten in het jaar dat we stilstaan bij een gebeurtenis uit de geschiedenis. Dit is eigenlijk een beetje een soort van reflecteren, want door steeds opnieuw weer stil te staan bij dit soort gebeurtenissen kan je heel veel leren qua wat te doen in je eigen leven en in deze tijd.

In je leven kom je vaak momenten tegen dat je iets doet waarvan je achteraf misschien een beetje spijt hebt en je jezelf afvraagt waarom je dat nou eigenlijk gedaan hebt. In dit soort gevallen ben je onbewust bezig met zelfreflecties. Dit kan je alleen doen, maar het is ook mogelijk om dit soort reflecties met andere mensen door te nemen, bijvoorbeeld een coach of een supervisor. Deze mensen gaan samen met jou dan verder kijken over hoe jij beter door het leven kan gaan en op welke manieren er mogelijkheden zijn tot persoonlijke ontwikkelingen. 

Supervisie

Wat is supervisie nou eigenlijk precies? Bij supervisie wordt er gekeken hoe je zo goed mogelijk je persoonlijke kwaliteiten kan verbeteren. De manier waarop dit gedaan wordt, is voornamelijk gericht op het bewust leren hanteren van een beroepsmethodiek, welke ook zal helpen bij het actueel houden en bouwen van je professionaliteit. Door middel van reflecteren op bepaalde situaties waarin je bijvoorbeeld op je werk tegenaan loopt, zal het zelflerend vermogen gaan ontwikkelen. Wanneer je bezig bent met supervisie, sta jijzelf centraal met al je eigen beperkingen, kwaliteiten en mogelijkheden in de beroepsontwikkeling. Hierbij ga je steeds opnieuw de relaties tussen denken, voelen, willen en doen onderzoeken zodat je jezelf steeds beter gaat begrijpen en ook daarop kan inspelen. Het is belangrijk bij supervisie dat het allemaal heel systematisch gaat. Hier is dan ook de supervisor of professional voor aanwezig. Hij of zij kan het hele traject goed toezien of het reflecteren steeds op een gelijke manier zal plaatsvinden. Wanneer dit een keer niet het geval is, zal er ook weer teruggestuurd worden naar de eerdere systematische aanpak.

Coaching

Naast supervisie, heb je ook andere mogelijkheden waaronder coaching. Maar wat is coaching dan precies? Coaching lijkt op zich een beetje op supervisie, maar in plaats van dat je over heel veel dingen tegelijk gaat nadenken en daarover gaat reflecteren, is het bij coaching gericht op een specifieke vraag. Nog een verschil tussen coaching en supervisie is dat er bij coaching ook resultaatgericht wordt gekeken, terwijl het bij supervisie eigenlijk voornamelijk gaat over gedragsgerichte kwesties. Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met solliciteren, of überhaupt het vinden van de juiste vacatures voor jezelf, kan een coach je helpen om wel de juiste vacatures te vinden, of jou begeleiden bij het sollicitatieproces. Coaching is dus aanwezig op een heel ander vlak qua problemen dan supervisie. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een sporter met zijn coach. Wanneer je als sporter traint, heb je niet altijd even goed het inzicht in wat nou de beste training is of hoe je ervoor zorgt dat je jezelf niet overbelast. Dit zijn allemaal dilemma’s waar een coach mee kan helpen om jou zo goed mogelijk te verbeteren in je sport. 

Er zijn veel verschillende vormen van coaching. Zo heb je bijvoorbeeld een loopbaancoach, deze probeert ervoor te zorgen dat werknemers een baan hebben of zoeken waar zij ook echt bij passen. Hij helpt je dan moet het inzicht krijgen in je interesses, waarden en mogelijkheden. Op deze manier probeert hij de werknemer te verbinden aan zijn bestaande, of eventueel toekomstige functie. Naast de loopbaancoach heb je ook het mindfulness coachen. Hierbij wordt er voornamelijk gefocust op het vergroten van je acceptatie en bewustzijn, wat er dan ook voor zorgt dat de impact van je emoties of gedachtepatronen zal verkleinen. Hierbij zal er geprobeerd worden om je te laten richten op de gebeurtenissen die er op dat moment zijn. Zo zijn er nog veel meer soorten van coaching en kan iedereen dus een voor hem of haar fijne manier van coaching krijgen.

Supervisie vs coaching

Zoals hierboven geschreven is, zijn er veel verschillende manieren om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Dit kan je doen door middel van specifieke onderwerpen waar je aan wil werken, of juist meer het algemene van jezelf te verbeteren. Vaak wordt supervisie of coaching ook gebruikt voor het voorkomen van klachten. Zo kan je bijvoorbeeld door middel van coaching ervoor zorgen dat bepaalde psychische klachten zoals een burn-out, depressie of bore-out niet naar voren zullen komen. Deze klachten komen namelijk vaak naar voren wanneer er niet echt mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling zijn.

0 Shares:
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Read More

Intervisie

Het loopt weer richting het einde van het jaar en de zogenaamde winterbloemen komen weer opbloeien. Dit zorgt…