Verslaving komt in alle delen van de bevolking voor. De kans is dus groot dat jij als werkgever ook ooit in aanraking komt met een verslaving bij een werknemer. Vooral alcoholisme komt geregeld voor. Maar wat is dan jouw plicht als leidinggevende? Wat kan jij betekenen voor een medewerker die worstelt met een verslaving? Ben je verplicht om hulp bij alcoholisme te bieden? Zijn er ook nog andere manieren waarop je deze persoon kunt helpen? 

Het is logisch dat een dergelijke situatie vragen oproept. Een verslaving is veelal onbegrijpelijk voor omstanders. Bovendien is je rol als leidinggevende om ook het welzijn van de medewerkers in de gaten te houden. Als iemand kampt met verslavingsproblematiek, kan dit grote gevolgen hebben. Maar wat is precies jouw rol? 

Alcoholisme herkennen 


De leidinggevende draagt zorg voor het welzijn van de medewerkers. Daarom is het belangrijk dat hij alcoholisme tijdig weet te herkennen. Toch is dat niet altijd gemakkelijk. Sommige verslaafden weten het heel goed te maskeren. Dit zijn zogenaamde hoogfunctionerende verslaafden. Ondanks hun verslaving worden hun problemen vaak nauwelijks opgemerkt. Ze gaan naar hun werk, doen wat nodig is en niemand die ziet dat ze hun lichaam iedere dag vergiftigen. 


Juist omdat alcoholisme niet altijd zo eenvoudig te herkennen is, is het belangrijk dat leidinggevenden getraind worden bij het oppikken van de (subtiele) signalen. Daarnaast is het belangrijk dat hij weet te handelen bij de kleinste vermoedens. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle medewerkers weten bij wie ze terecht kunnen met problemen. Wie is de vertrouwenspersoon? Zorg dat er meer bewustzijn is over het verkrijgen van (laagdrempelige) hulp. Afkicken alcohol is niet makkelijk, maar met de juiste hulp op het juiste moment kan erger voorkomen worden. 

Wees je bewust van de gevaren 


Merk je dat een medewerker onder invloed is? Dan is dit genoeg reden om hem te vragen zijn werkzaamheden neer te leggen. Dat hij wellicht regelmatig met drank op de werkvloer stond, betekent namelijk niet dat dit zonder risico is. Een taxichauffeur onder invloed zal logischerwijs zeer gevaarlijk zijn. Maar ook een winkelmedewerker loopt risico. Je bent onder invloed gewoon in staat om helder te denken. Hierdoor kunnen cruciale fouten worden gemaakt. Dit kan ongelooflijk veel gevaar opleveren. Voor zowel de medewerker als het bedrijf. 


Wees je bewust van de gevaren en laat de medewerker zo snel mogelijk zijn taken stilleggen. Zolang hij of zij onder invloed is, kan en mag er niet gewerkt worden. 

Helder zijn over mogelijke sancties 


Het is belangrijk om een helder beleid te hebben met betrekking tot de verslaafde medewerker. Natuurlijk begrijp je dat hij of zij problemen heeft. Het is ook jouw taak hem hierin bij te staan. Maar de regels moge duidelijk zijn. Hij kan deze niet ongelimiteerd verbreken. Dan loopt het bedrijf ook risico. Als alle hulptroepen zijn ingeschakeld en de regels voor de medewerker duidelijk zijn, maar hij deze toch verbreekt, dan zit er niets anders op om sancties op te stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een loonstop of zelfs ontslag. 

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like