Steeds meer mensen kiezen ervoor om ook op latere leeftijd een nieuwe taal te leren. Maar waarom zou je hiervoor kiezen? Meestal heeft dit verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat men overweegt om naar het buitenland te verhuizen of graag beter de taal van zijn favoriete vakantieland wil spreken, maar ook om gewoon verder als persoon te ontwikkelen. Als je tijd om handen hebt en graag meer aan zelfontwikkeling wilt werken, dan is het leren van een vreemde taal natuurlijk een prima idee. 

Maar wist je dat het beheersen van een vreemde taal ook andere voordelen biedt? Voordelen die misschien niet bekend zijn, maar wel heel erg van pas kunnen komen? Laten we hierbij wel even duidelijkheid scheppen: deze voordelen gelden enkel wanneer je actief een tweede of derde taal spreekt. Die keer dat je ooit een negen scoorde op je rapport in de brugklas telt dus niet mee. 


Toch hebben we ook goed nieuws. Deze voordelen zijn namelijk niet alleen van toepassing voor een ieder die meertalig is opgevoed, maar ook wanneer je op latere leeftijd jezelf een andere taal meester maakt. Het is dus nooit te laat om een training bij www.ste.nl te volgen en je talenknobbel te verbreden. 

Je hersenen leren slimmer te ‘denken’ 

Eigenlijk is het menselijk brein heel bijzonder. Het is bizar dat een relatief klein onderdeel van ons lichaam ons gehele lijf kan aansturen. Bovendien werkt niet elk brein hetzelfde. Het stuurt ons. Heeft invloed op onze persoonlijkheid. Hoe je hersenen werken, zal dan ook veel effect hebben op wie je bent en wat je doet. Onderzoek wijst uit dat de hersenen van mensen die meerdere talen spreken ook slimmer werken. Dit komt doordat ze getraind zijn in het creatief verwerken van informatie. Ze zijn immers meerdere talen rijk. Dit maakt dat je hersenen ook op andere vlakken problemen anders zullen benaderen. 

Verbeterde Nederlandse taalvaardigheden 

Het klinkt misschien een beetje gek, maar als je trainingen STE in een vreemde taal volgt kan dit ook invloed hebben op je eigen moedertaal. Dit komt doordat je hersenen constant in de weer zijn met taalvaardigheid. Je leert nieuwe grammatica en spelling en dat daagt je brein uit om anders naar taal te kijken. Hierdoor pik je ook andere dingen op in de taal die je al beheerst. Het aanleren van een vreemde taal kan op de lange termijn dus ook resulteren in verbeterde Nederlandse taalvaardigheden. 

Minder kans op de ziekte van Alzheimer 

Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen het verminderen van de kans op de ziekte van Alzheimer en het leren van een vreemde taal. Uit onderzoek blijkt dat meertalige mensen veel minder risico lopen op deze ziekte, dan mensen die enkel de moedertaal spreken. Als ze dit al wel ontwikkelen, dan gebeurt dit vaak op een veel latere leeftijd dan gemiddeld. De reden is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat de hersenen op een andere manier getraind zijn. 

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like